Hoe kunt u energiezuinig uw woning renoveren?

Om de klimaatverandering een halt toe te roepen, is het belangrijk dat we CO2-terugdringen. Ook u kunt daarbij helpen. Bijvoorbeeld door uw woning te verduurzamen. Maar wat heeft u daar zelf aan? Hoe kunt u slim renoveren? En waar moet u op letten?

Een goede vraag als u gaat verbouwen. Bijvoorbeeld omdat u een dakkapel wilt plaatsen om extra licht en ruimte te creëren of de achterdeur en een vast woonkamerraam wil vervangen door een schuifpui, zodat u binnen met buiten verbindt. Wij geven u hieronder 5 tips voor energiezuinig renoveren.

Tip 1: Kijk goed wat u kunt verbeteren door energiezuinig te renoveren

De ene woning is de andere niet. Over het algemeen is er vooral winst te halen bij woningen die ouder zijn dan bouwjaar 1975. Deze huizen zijn over het algemeen niet of nauwelijks geïsoleerd. Woningen uit de periode 1975 tot 1983 zijn vaak voorzien van een matige spouwmuur en dakisolatie. Ook van 1983 tot 1992 was isolatie nog geen hot-item. Vanaf 1992 hebben huizen meestal een goede isolatie en vanaf het jaar 2000 zelfs goed tot zeer goed.

Tip 2: Verduurzamen begint met isolatie

Als u niet isoleert, blijft het dweilen met de kraan open. Ook de energie die bijvoorbeeld is opgewekt met zonnepanelen, verdwijnt via ramen, muren, de vloer of het dak als u niet isoleert. De meeste warmte ontsnapt via ramen. Daarom is het goed om te weten dat kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien met HR++ isolatieglas of zelfs triple isolatieglas het beste isoleren. Zo blijft in de winter de warmte lekker binnen hangen en komt in de zomer de hitte niet binnen. Een duurzame woning zorgt voor een beter wooncomfort, lagere energielasten én een waardestijging van uw woning.

Tip 3: Denk aan ventilatie

Isoleren betekent ventileren. Omdat woningen steeds beter geïsoleerd zijn, is een continue toevoer van schone lucht van groot belang voor een gezond leefklimaat. Deze ventilatie kunt u op meerdere manieren realiseren. Denk aan ventilatiebeslag op het raam/de schuifpui, goede mechanische ventilatie in huis of PADK-beslag op draaikiepramen. Doordat het raam in z’n geheel zes millimeter naar voren komt, ontstaat een continue luchtstroom.

Tip 4: Subsidies

U hoeft niet alles uit eigen zak te betalen. Omdat de overheid de urgentie ziet van duurzaam renoveren, zijn er tal van subsidiemogelijkheden op kunststof kozijnen in combinatie met isolatieglas. Bekijk ook op de Subsidiewijzer van welke lokale subsidie u eventueel aanvullend gebruik kunt maken. Bent u niet in staat deze kosten voor te schieten? Informeer dan naar de Energiebespaarlening.

Tip 5: Neem een betrouwbare partij onder de arm die meedenkt

Het is best een investering om kunststof kozijnen, ramen, deuren of een schuifpui aan te schaffen. Natuurlijk wilt u een professioneel advies van een partij die thuis is in de kunststof kozijnen die zekerheid biedt dankzij het VKG Keurmerk. Daarom vertellen de specialisten van Kozijn & Zo u graag over de mogelijkheden van duurzaam renoveren.

Bezoek onze showroom in Hoogvliet

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op of bezoek de showroom van Kozijn & Zo aan de Hoefsmidstraat 35 in Hoogvliet zodat we samen de mogelijkheden kunnen bekijken.

Een slimme keuze voor energiezuinig wonen: 5 voordelen van het Energie Kozijn

Als u overweegt uw woning te verbeteren met energiezuinige opties, dan bent u bij Kozijn & Zo aan het juiste adres. Ons professionele team is volledig thuis in kunststof kozijnen en deuren, en we vertellen u graag over alle mogelijkheden om uw woning te verduurzamen.

Een van de slimme keuzes die we bieden, is het Energie Kozijn. In deze blog bespreken we de vijf belangrijkste voordelen van dit geavanceerde kozijn, dat niet alleen bijdraagt aan een lagere energierekening, maar ook past bij elke woonstijl.

1. Meer luchtkamers in profiel

Het Energie Kozijn van Select Windows is ontworpen met een slim profiel dat meerdere luchtkamers bevat. Deze luchtkamer zorgen voor een hoge isolatiewaarde van jouw kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in een U-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie. Een houten kozijn met enkel glas heeft bijvoorbeeld een U-waarde van 4,7 W/m2K terwijl een Energie Kozijn met gemak een U-waarde van 0,88 W/m2K haalt. Dit betekent dat u er in de winter lekker warmpjes bijzit en het kozijn in de zomer de hitte buiten houdt.

2. Triple glas mogelijk

Het Energie Kozijn biedt de mogelijkheid om te kiezen voor triple glas in plaats van traditioneel HR++ glas. Triple glas bevat een extra glaslaag en biedt daardoor nog betere isolatie dan HR++ glas. De meerprijs van triple glas is eenvoudig terug te verdienen doordat u energie bespaart. Bovendien komt u mogelijk in aanmerking voor subsidie bij de aanschaf van isolerende ramen met HR++ glas of triple glas, waardoor de investering nog aantrekkelijker wordt.

3. Verlagen energiegebruik

Met het Energie Kozijn kunt u uw energiegebruik dus significant verlagen. De combinatie van het isolerende kunststof kozijn met triple glas zorgt voor een perfecte thermische barrière tegen warmteverlies. Hierdoor hoeft uw verwarmingssysteem minder hard te werken om uw woning op een comfortabele temperatuur te houden, wat resulteert in lagere energiekosten. Hier wordt niet alleen het milieu blij van, maar ook uw portemonnee!

4. Subsidie mogelijk op kunststof kozijnen

In 2023 heeft de overheid maar liefst 350 miljoen euro gereserveerd voor het verduurzamen van woningen. Als huiseigenaar kunt u gebruikmaken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparingen (ISDE) om de kosten van het Energie Kozijn te verlagen. Voor Verenigingen van Huiseigenaren (VvE’s) is er de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Zo wordt energiezuinig wonen nog toegankelijker en aantrekkelijker. Onze experts vertellen u alles over subsidiemogelijkheden tijdens een adviesgesprek. Vul hiervoor het formulier in via deze link.

5. Passend bij elke woonstijl

Met het toekomstbestendige Energie Kozijn heeft u de vrijheid om de uitstraling te kiezen die perfect bij uw voorkeur past. Ga voor het Hollands Blok profiel (6 graden aflopend) als u een voorkeur heeft voor een robuuste uitstraling. Als u juist een meer elegante look wilt, kies dan voor het Hollands Facet profiel (15 graden aflopend). Naast de profielkeuze zijn er maar liefst 150 kleuren beschikbaar in diverse afwerkingen, zoals houtnerf, mat, LIGNA houtlook of metallic. Het kozijn is zorgvuldig ontworpen om naadloos aan te sluiten bij uw persoonlijke smaak en de uitstraling van uw huis.

Kortom, wilt u energiezuinig (ver)bouwen en besparen op uw energiekosten? De voordelen van het Energie Kozijn nogmaals onder elkaar:

  • Sterk isolerend (U-waarde 0,88 W/m2K)
  • Triple Glas mogelijk
  • Verlagen energiegebruik
  • Subsidiemogelijkheden
  • Persoonlijke uitstraling

Kom naar de showroom in Hoogvliet

Bent u klaar om uw woning te voorzien van de vele voordelen van het Energie Kozijn? Bezoek onze showroom aan de Hoefsmidstraat 35 in Hoogvliet en laat u inspireren door ons uitgebreide assortiment. Ons team staat klaar om u persoonlijk advies te geven en een vrijblijvende offerte op maat op te stellen. Kies voor duurzaamheid, comfort en besparingen met het Energie Kozijn!

Wat betekent condens op de ramen?

Regelmatig krijgen we de vraag hoe het komt dat er ’s ochtends condensdruppels op het raam zitten. We leggen uit wat condensvorming betekent.

Het is goed om te weten dat er een verschil is tussen condensvorming aan de binnenkant van de ramen en aan de buitenzijde. Heel kort door de bocht: condens op de ramen aan de buitenzijde betekent over het algemeen dat het isolatieglas z’n werk goed doet. Aan de binnenzijde wil condensvorming meestal zeggen dat er niet genoeg geventileerd is. Hoe zit het precies?

Beslagen ramen aan de buitenzijde

Vaak zijn ramen ’s ochtends aan de buitenzijde beslagen. Doordat de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur, slaat de koude lucht van buiten neer op de ramen waardoor waterdamp ontstaat. Vooral in de lente een veelvoorkomend verschijnsel. Als de buitentemperatuur in de loop van de dag stijgt, verdwijnt de condens vanzelf. Condensvorming aan de buitenkant van je ramen is niet te voorkomen en is inherent aan goed werkend isolatieglas.

Wat zegt het over de isolatiewaarde als het ene raam meer beslagen is dan het andere? Niets. Dit heeft met de ligging van het raam te maken. Als er een boom of struik voor het raam staat, zal dat raam langer beslagen blijven dan een raam waar de wind of zon op staat.

Condens aan de binnenzijde van het raam

Condensvorming aan de binnenzijde van een raam is het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Als het vocht dat in huis ontstaat door douchen, koken en zelfs ademen niet kan ontsnappen, slaat het neer op koudere oppervlakten, zoals het raam. Zeker bij goed isolerende kozijnen is ventileren van belang. De continue luchtstroom voorkomt dat er te veel vocht in de woning ontstaat.

Heeft het vocht zich al opgestapeld in de woning? Zet dan alle ramen tien minuten tegen elkaar open en laat de boel lekker doorwaaien. Het te veel aan vocht verdwijnt als sneeuw voor de zon. Daarna lekker blijven ventileren. Dat kan met een ventilatierooster, een mechanische ventilatie, maar ook draaikiepramen zijn in de kiepstand ideaal om op een prettige manier te ventileren.

Vocht tússen het isolatieglas

Zit er vocht tússen het isolatieglas? Dat is minder goed nieuws. Dan is de kans groot dat het isolatieglas lek is en het glas vervangen moet worden. Wil je meer weten over kunststof kozijnen, ramen, deuren, schuifpuien of ben je benieuwd naar de werking van isolatieglas of wat condens op de ramen betekent? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bezoek onze showroom aan de Hoefsmidstraat 35 in Hoogvliet.